top of page

Veel gemaakte fouten bij het Kiezen van Kleuren in de Kinderkamer

Jullie weten: ik ben gek op kleur. Het kan mij niet bont genoeg zijn! Maar voor kinderkamers moet je op de harmonie en de rust letten, wil je dat ze goed slapen….


Kleuren hebben een eigen karakter en energie. Sommige fluisteren, andere schreeuwen; sommigen maken ruimtes groter, terwijl andere juist het knus maken. Het is essentieel om aandacht te besteden aan de kleurkeuze voordat je de kinderkamer gaat inrichten.


Laatst las ik in een magazine: "Kies voor felle primaire kleuren in de kinderkamer. De meeste kinderen zijn hier namelijk dol op ... Warme kleuren zoals rood, paars, blauw, geel en groen zijn vrolijke kleuren die een positief effect op het kind hebben." Dit is dus precies waar het volgens mij "mis" gaat.


Het is waar dat kinderen dol zijn op felle primaire kleuren, omdat hun ogen deze kleuren goed kunnen zien en het hun aandacht trekt. Perfecte kleuren voor speelgoed en kleding, waar ze enthousiast van worden en zich overdag mee kunnen vermaken. Maar voor de muren in de slaapkamer? Oh nee.


De slaapkamer moet een rustgevende plek zijn om tot rust te komen, te ontspannen en te slapen. En een kinderkamer kan een fijne plek zijn zonder felle kleuren op de muur. Een groot voordeel is dat kinderen niet snel uitgekeken raken op rustige kleuren en de kamer niet om de paar jaar een andere kleur nodig heeft.


Lichamelijk Effect van Warme Kleuren: Verder staat er dat warme kleuren een positief effect hebben op kinderen. Warme kleuren zijn inderdaad vrolijk en geven energie. Bewezen is dat deze kleuren je hartslag sneller laten gaan en je bloeddruk stijgt. In een overwegend rode kamer stijgt de temperatuur gemiddeld 2 graden hoger dan in een overwegend blauwe kamer. Een rode kamer voelt daardoor warm aan, terwijl een blauwe kamer koel aanvoelt.


De Kracht van Koele Kleuren: Koele kleuren zorgen juist voor rust. Bij koele kleuren is er een grijze ondertoon, bij warme kleuren een rode of gele ondertoon. Een kamer met een warme kleur is dus handig als je gaat sporten, moet nadenken of energie wil opwekken. Voor het slapen gaan is dit niet nodig.

Warme Kleuren en Koude Kleuren: Warme kleuren zorgen voor energie, terwijl koele kleuren rust creëren. Geef je kind daarom opties en laat ze kiezen uit 2 of 3 koele kleuren voor hun slaapkamer. Zo voelen ze zich betrokken bij de kleurkeuze, terwijl jij ze beschermt tegen te drukke kleuren die


niet bevorderlijk zijn voor een goede nachtrust. Eventueel aangevuld met een accent kleur in een fel tintje. Dat is leuk voor een randje of klein meubeltje. Zo wordt het niet saai.

roze slaapkamer voor een meisje
voorbeeld van roze slaapkamer voor een meisje

Conclusie: Kleurkeuze is van groot belang bij het inrichten van een kinderkamer. Terwijl felle primaire kleuren geschikt zijn voor speelgoed en kleding, is het beter om voor rustige koele kleuren te kiezen op de muren. Een slaapkamer moet immers een rustgevende plek zijn om heerlijk te kunnen slapen en uitgerust wakker te worden. Geef je kind de vrijheid om te kiezen uit rustige kleuren en creëer zo een fijne, rustgevende slaapomgeving waar ze dol op zullen zijn.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page