top of page

10 tips voor een rustgevende en uitnodigende slaapomgeving

Bijgewerkt op: 26 sep. 2023


Het inrichten van een kinderkamer met aandacht voor prikkelverwerking hoeft absoluut niet saai te zijn! Het is juist van essentieel belang om de kamer passend te maken voor het kind, zodat het zich daar helemaal zichzelf voelt. In deze blog deel ik waarom aandacht voor prikkelverwerking in de slaapkamer zo belangrijk is en geef ik 10 tips om een rustgevende en uitnodigende slaapomgeving te creëren.


1. Begrijp het Belang van Prikkelverwerking: Kinderen, vooral hoog sensitieve of neurodiverse (ASS, ADHD, ADD etc) kinderen, verwerken gedurende de dag een overvloed aan prikkels en emoties. De slaapkamer is dé plek om tot rust te komen en alles te verwerken, zonder verwachtingen van anderen of ongewenste prikkels.

2 Zorg voor Emotionele Rust: Houd de slaapkamer vrij van stressvolle elementen, zoals een bureau vol onafgewerkt schoolwerk dat zichtbaar is vanaf het bed. Een opgeruimde omgeving helpt bij het creëren van een rustgevende sfeer, wat bevorderlijk is voor een goede nachtrust.

3 Prikkel de Tastzin: Integreer verschillende materialen in de slaapkamer om het tastzintuig van je kind te stimuleren. Zachte dekens, kussens, vloerkleden, mandjes en vaasjes voegen comfort toe en bieden tastprikkels voor een ontspannend gevoel.

4 Kies Kleuren met Zorg: Warme kleuren zoals geel en rood geven energie, terwijl koele kleuren zoals blauw en groen rust creëren. Kies voor eenheid in kleuren en vermijd visuele overprikkeling in de slaapkamer. Zie hierover ook mijn andere blog.

5 Zorg voor goede akoestiek: Zorg ervoor dat de slaapkamer niet te veel echo heeft. Gebruik zware stoffen gordijnen of een kleed om dit te voorkomen en het geluid te dempen. Dit draagt bij aan een rustige en ontspannen omgeving.

6 Geurbeleving: Geur speelt een belangrijke rol in het welzijn van je kind. Zorg voor een aangename geur in de slaapkamer door af en toe het raam open te zetten en gebruik te maken van subtiele geurelementen. Zelf houd ik van een amber blokje. Maar dat is persoonlijk.

7 Ervaar Diepe Druk: Bied je kind diepe druk aan, bijvoorbeeld met een verzwaringsdeken of verzwaringskussen. De druk zorgt voor een ontspannen gevoel, wat helpt bij het sneller in slaap vallen. Of een lekker knuffel...Of een kussen in de rug voor geborgenheid....

8 Bespreek Waarnemingen: Praat met je kind over de prikkels die zij waarnemen in de slaapkamer. Ontdek samen of bepaalde schaduwen, texturen of geluiden invloed hebben op hun slaapervaring.

9 Creëer Overzicht: Een overzichtelijke ruimte met een duidelijke functie, namelijk slapen, werkt beter voor de prikkelverwerking van je kind. Help ze om hun spullen een vaste plek te geven en creëer zo rust en duidelijkheid.

10 Betrek je Kind: Laat je kind meebeslissen over de inrichting van de slaapkamer. Geef ze keuzes uit opties die aansluiten bij een rustgevende omgeving, zodat ze zich ook eigenaar voelen van de ruimte.


Conclusie: Een slaapkamer met aandacht voor prikkelverwerking is allesbehalve saai! Het creëren van een rustgevende omgeving waarin je kind zich volledig kan ontspannen, is van onschatbare waarde voor een goede nachtrust. Door zorgvuldig rekening te houden met de verschillende prikkels en zintuigen, kun je een harmonieuze en uitnodigende slaapkamer creëren waar je kind zich veilig en gelukkig voelt

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page