top of page

Iets wat bijna niemand weet over kleur


"Kleuren zijn heel gemeen", zeg ik wel eens vaker. Ze passen zich aan, aan de kleur die je ernaast zet.


Maar ze veranderen ook door het natuurlijk licht! Daarom ziet een kleur, die bij de buren mooi uitpakt, er bij jou anders uit. Als de huizen gespiegeld zijn…


De kleur van het natuurlijk licht (kunstlicht is een ander verhaal omdat je dat veelal kunt aanpassen) verschilt op de verschillende windrichtingen. Dit is iets wat bijna niemand weet en zeker geen rekening mee houdt.


Het Noorderlicht is blauwig van aard. Een kamer op het noorden heeft geen zonlicht binnen. Zo’n kamer is heel consistent van licht en daarom heel geliefd bij kunstschilders. Maar jij wil er wellicht toch een warme zonnige kamer van maken. Dan moet je zeker niet gaan werken met blauwen. Of als je daar wel van houdt. Werk dan met een blauw waar veel geel in zit.


Het zuiderlicht daarentegen is heel warm van kleur. Er zit zowel geel als rood in dit licht. Kies je voor een kleur, bijvoorbeeld een taupe, waar rood in zit. Dan zal het rood in het licht dit naar voren laten komen. En lijkt de taupe dus veel rozer. Dit is op te lossen door te kiezen voor een taupe die meer groen in zich heeft. Groen is de complementaire kleur van rood.


Het oosterlicht is ’s ochtends heel geel maar de rest van de dag heb je geen zon in huis / deze kamer. Daar moet je dus zelf voor zorgen. Een tikkeltje geel en of rood doet wonderen voor zo’n kamer.


Het westerlicht kan veel groen in zich hebben. Omdat in ons land de meeste regen van zee komt. En deze lucht is groenig. Kijk hier dus uit voor groene kleuren. Dit kan triest worden. Of kies voor een groen met veel geel; olijfgroen.


Je ziet; er is veel om rekening meer te houden. Om zeker te gaan raad ik aan om een kleurstaal te maken op een vel papier van minimaal A3. Dit kun je dan ophangen op je muur. Bevalt de kleur hier niet? Dan kan hij best goed uitkomen op een andere muur. Gewoon proberen en een weekje tegenaan kijken. Met verschillend licht…


Kom je er niet uit en wil je een mooi bij elkaar passen pallet aan kleuren? Schakel mij dan in voor advies.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page