top of page

De Perfecte zithoek Lamp kiezen

Bijgewerkt op: 27 jun. 2023

In het hart van onze woonkamer bevindt zich de zithoek, waar we ontspannen, gezelligheid delen en tot rust komen na een lange dag. Maar er is één element dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het creëren van de ideale sfeer in deze ruimte: de perfecte lamp boven de zithoek oftewel de plafondlamp. In dit blogartikel ga ik dieper in op het belang van de juiste verlichting en geef ik tips om de lamp te kiezen die jouw zithoek doet stralen.

de kamer is hoog dus wel fijn als hier een lamp hangt
gefilterd licht in de zithoek

De Invloed van Verlichting:


Verlichting is het middel waarmee je een ruimte kunt maken of breken. Je begrijpt dat een ongezellige TL geen sfeer gaat brengen. Even overdreven gezegd. Eigenlijk hangt een sfeervolle lamp sowieso niet te hoog. Bij een hoog plafond wil je de ruimte daar wel wat vullen maar qua soort licht moet dit zacht en sfeervol zijn. Bij een normaal plafond (2,6m hoog) kies je beter voor een of meerder (hang)lampen naast de bank. En eventueel een functionele lamp voor als je goed licht nodig hebt. Bij het stofzuigen ofzo.


De plek van de lamp:


Het komt nog wel eens voor dat het aansluitingspunt voor de verlichting niet precies boven je salontafel hangt. Hang dan de lamp op met een haakje of een lightswing. Zo maakt de lamp connectie met de tafel eronder en dat oogt dan vanzelf meer harmonieus.
Overwegingen bij het Kiezen van de Perfecte Lamp:


a. Stijl: De lamp boven de zithoek moet passen bij de algehele stijl van je interieur. Overweeg de vormen, materialen en kleuren die al aanwezig zijn in de ruimte. Kies een lamp die harmonieus samengaat met de rest van je inrichting en een aanvulling vormt op de sfeer die je wilt creëren.


b. Lichtintensiteit: Bedenk welk soort verlichting je wilt bereiken. Wil je een zachte, warme gloed creëren of juist helder licht om bij te lezen? Dimbare lampen bieden flexibiliteit en stellen je in staat om de sfeer aan te passen aan verschillende gelegenheden. Heb je geen dimmer? Philips heeft tegenwoordig ook 3 standen lampen waarbij je 3 mogelijkheden hebt qua felheid, gewoon door het drukken op je schakelaar. Ideaal voor sfeer en functionaliteit.


c. Schaal en Proportie: Houd rekening met de grootte van je zithoek bij het kiezen van de juiste lamp. Een te kleine lamp kan verloren lijken in een ruime zithoek, terwijl een te grote lamp de balans verstoort. Zoek naar een lamp die proportioneel is met de omvang van je meubels en de ruimte. Of hang meerdere bij elkaar.


d. Functionaliteit: Overweeg ook de functionaliteit van de lamp. Wil je dat het licht direct naar beneden schijnt voor gerichte verlichting of juist meer diffuus verspreid wordt? Denk na over de gewenste lichtrichting en zorg ervoor dat de lamp voldoet aan je functionele behoeften.


Inspirerende Opties:

a. Hanglampen: Een hanglamp boven de zithoek kan een statement maken en een stijlvolle blikvanger zijn. Kies een hanglamp met een interessant ontwerp dat past bij je interieurstijl. Kijk of je ze boven de salontafel hangt of liever naast de bank.

b. Staande lampen: Staande lampen zijn veelzijdig en kunnen naast de zithoek worden geplaatst om gerichte verlichting te bieden. Overweeg een staande lamp met een verstelbare arm of draaibare kap voor flexibiliteit.c. Wandlampen: Wandlampen kunnen niet alleen functionele verlichting bieden, maar ook een vleugje elegantie toevoegen aan je zithoek. Ze nemen weinig ruimte in beslag en kunnen strategisch worden geplaatst om een gezellige sfeer te creëren.Laat je Adviseren:

Bij het kiezen van de perfecte lamp boven de zithoek kan het raadplegen van een professioneel interieuradviseur een waardevolle stap zijn. Ik kan je helpen bij het vinden van de lamp die zowel esthetisch als functioneel aan al je wensen voldoet.


Conclusie:De perfecte lamp boven de zithoek kan de kers op de taart zijn bij het creëren van de ideale sfeer in je woonkamer. Door rekening te houden met stijl, lichtintensiteit, schaal en functionaliteit, kun je een lamp kiezen die perfect past bij je interieur en de gewenste ambiance creëert. Laat je inspireren door verschillende opties en laat mij je begeleiden naar het lichtpuntje dat je zithoek compleet maakt.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page